Gergo Szabo este lider dupa prima zi a Raliul Moldovei Moinesti

Cea de-a cincea editie a Raliului Moldovei Moinesti 2015 a debutat oficial joi seara cu ocazia startului festiv care a avut loc pe bulevardul Nicolae Balcescu chiar in centrul orasului Bacau. Prima zi a raliului, cea de vineri,  a pregatit echipajelor participante la cea de-a patra etapa a Campionatului National de Raliuri Dunlop din sezonul 2015, doua bucle alcatuite din specialele Trebes si Hemeius, acestea fiind parcurse de doua ori de catre concurenti. Superspeciala Speed Park a incheiat prima zi de concurs a Raliului Moldovei Moinesti, fanii raliurilor din Romania avand ocazia sa urmareasca in direct, incepand cu ora 17:30, evolutia echipajelor favorite pe posturile de televiziune Dolce Sport si TVR3.

 

Ploaia cazuta inca de la primele ore ale diminetii a dat peste cap un pic planurile echipajelor care nu au avut ocazia sa testeze diferite setari corespunzatoare la shakedown-ul desfasurat in ziua precedenta, caracterizat de o vreme calduroasa. Surprizele si incidentele nu s-au lasat prea mult asteptate, Edwin Keleti rasucindu-se chiar pe prima proba speciala in timp ce Simone Tempestini, liderul la zi in clasamentul general, a avariat pe aceeasi proba partea din spate a masinii, fiind in cele din urma nevoit sa abandoneze, chiar daca a reusit sa ajunga in parcul de service.

 

Lider dupa prima bucla a fost echipajul compus din Gergo Szabo si Karoly Borbely, care a facut o alegere inspirata a pneurilor, optand sa monteze in diagonala doua cauciucuri cu profil mai ingust, potrivite pentru noroi, alegere care i-a ajutat sa-si treaca in cont victoria pe primele doua probe speciale. In urma lor, pe pozitia a doua, s-au clasat Edwin Keleti si Botond Csomortani in timp ce, locul al treilea era ocupat de catre Simone Tempestini si Dorin Pulpea, cei care s-au vazut insa nevoiti sa abandoneze.

 

Dupa o vizita in parcul de service situat in centrul orasului Bacau, concurentii de la Raliul Moldovei Moinesti 2015 au atacat cea de-a doua bucla, victoriile de proba la cea de-a doua parcurgere ale specialelor Trebes si Hemeius revenindu-le de data aceasta lui Edwin Keleti si Botond Csomortani. La capatul unei evolutii spectaculoase pe superspeciala Speed Park, Gergo Szabo si-a trecut in cont si cea de-a treia victorie de proba speciala, clasandu-se astfel la sfarsitul primei zile a Raliului Moldovei Moinesti pe primul loc.

 

Prima zi a fost una foarte buna pentru noi, ne-am simtit bine pe probele speciale iar pe prima bucla am facut o alegere foarte buna a pneurilor. Desi le-am pastrat si pe bucla a doua, acestea nu s-au mai comportat la fel de bine insa suntem lideri la finalul acestei zile si deja ne gandim la proba lunga de maine, pe care urmeaza sa o parcurgem de trei ori.” a declarat Gergo Szabo, liderul clasamentului general la sfarsitul primei zile din Raliul Moldovei Moinesti.

 

 

Locul secund in clasamentul general de la finalul zilei de vineri este ocupat de Edwin Keleti si Botond Csomortani, care prin cele doua victorii de proba speciala din a doua bucla au reusit sa reduca ecartul fata de lider cu zece secunde. Pe pozitia a treia a podiumului provizoriu se afla Dan Girtofan si Tudor Marza, echipajul brasovean reusind sa-l devanseze pe bucla a doua a zilei pe cel format din Marco Tempestini si Toni Avram.

 

Prima zi a Raliului Moldovei Moinesti a fost una extrem de interesanta datorita ploii care a cazut  toata noaptea si astfel am avut o sarcina dificila in alegerea anvelopelor. Nu am facut cea mai buna alegere pentru prima bucla fapt pentru care, intr-un noroi ingrozitor si alunecand catastrofal, ne-am si rasucit pe prima proba. Pe a doua bucla probele s-au mai uscat, am ales bine gumele si am reusit sa fim cei mai rapizi. Pe superspeciala am ales sa facem spectacol pentru ca circuitul este superb si spectatorii erau prezenti in numar mare, astfel am decis sa facem lucrul acesta chiar daca am pierdut 3-4 secunde.” a spus Edwin Keleti la finalul zilei de vineri.

 

A fost o zi ok chiar daca probele au fost unele alunecoase si acoperite cu un strat de noroi care ne-a intrebuintat serios ca si piloti. Principalul obiectiv a fost sa ramanem pe drum, pentru ca abia maine incepe raliul.” a adaugat si Dan Girtofan.

 

Mult asteptatul duel din cadrul clasei rezervata automobilelor cu 2 Roti Motrice dintre Simone Tempestini, Adrian Raspopa si Raul Badiu a fost posibil doar pe primele doua probe speciale, pana cand mezinul Napoca Rally Academy a fost nevoit sa abandoneze. Simone a reusit sa castige prima proba si sa se claseze pe un excelent loc doi in clasamentul general iar mecanicii echipei fac toate eforturile pentru ca el sa ia startul si in cea de-a doua zi a Raliului Moldovei Moinesti sub regula Super Rally. Raul Badiu s-a impus pe urmatoarele trei probe iar Adrian Raspopa a fost cel mai rapid pilot al clasei pe superspeciala Speed Park, devenind liderul clasamentului automobilelor cu 2 Roti Motrice datorita intarzierii cu care pilotul sibian a luat startul pe ultima proba a zilei. De altfel, datorita defectiunii la alternatorul masinii sale, Raul Badiu nu a parcurs in totalitate superspeciala Speed Park.

 

In cadrul Cupei Dacia, unde nu mai putin de opt echipaje isi disputa titlul in Raliul Moldovei Moinesti, echipajul Norbert Maior/ Alina Pop conduce ostilitatile dupa prima zi a raliului, fiind urmat de echipajul Peter Kelemen/ Gyula Molnar iar Adrian Teslovan si Imre Cseh incheie podiumul provizoriu.

 

Cea de-a doua cupa monomarca din Campionatul National de Raliuri Dunlop, Cupa Suzuki, este condusa dupa prima zi a raliului de catre echipajul Vlad Cosma/ Diana Hategan, urmat de Alex Ardelean si Horatiu Baltador, podiumul provizoriu fiind incheiat de echipajul Horia Chirigut/ Andrei Hicea.

 

Ziua a doua a raliului a pregatit concurentilor trei bucle formate din probele speciale Runcu in lungime de 5.35 kilometri, nou introdusa in acest an si proba regina Moinesti in lungime de 26.22 kilometri. Ultima trecere pe proba Moinesti care se va parcurge doar pe jumatate va fi transmisa in direct de catre cele doua posturi de televiziune Dolce Sport si TVR 3 incepand cu ora 16.10, Raliul Moldovei Moinesti 2015 urmand sa se incheie in jurul orei 17.00.

 

Raliul Moldovei Moinesti 2015 este organizat de ACS Rally Spirit, sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, cu sprijinul Consiliului Local Moinesti, Consiliului Local Magiresti, Skoda prin Centrul Auto Skoda Bacau, Audi prin dealerul Cybernet Auto Center Bacau si Pambac.